Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de resmi petrol stok verisi öncesi, küresel arz fazlasının devam edeceği endişeleri ile ayı piyasasına girmesinin ardından, varil başına 40 dolar seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları, New York'ta, Nisan ayından bu yana ilk kez 40 doların altına inmesinin ardından yüzde 0.4 yükseldi. ABD'de ham petrol ve benzin stoklarının düşmesi bekleniyor, ancak buna rağmen bu stoklar mevsimsel oalrak son 20 yılın zirvesinde kalmaya devam edecek. Nijerya, hükümetin, saldırılar sonrası petrol üretiminin son 20 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, ateşkesi sağlamak için eski militanlara ödemeleri yeniden başlattı.

Petrol, Haziran ayındaki zirvesinden itibaren yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti ve ayı piyasası olarak tanımlanan duruma girdi ve Şubat ayında gördüğü 12 yılın en düşük seviyesinden başlattığı toparlanmayı tamamladı. Arz fazlası petrol endüstrisinde beklentilerin bozulmasına yol açıyor. BP Plc, Royal Dutch Shell Plc ve Exxon Mobil Corp. gibi petrol devleri, arz fazlası ile düşen petrol fiyatlarında dolayı ikinci çeyrek karlarında ciddi düşüşler yaşadı.

Sydney'de Fat Peophets analisti David Lennox, "Arz fazlası piyasa üzrinde baskı oluşturmaya devam ediyor," dedi ve "Varil başına 40 doların, daha önce bu seviyelerden görülen sıçramalardan dolayı, fiyatların tutunacağı bir seviye olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 15 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:22'de varil başına 40.21 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.54 dolar ya da yüzde 3.7 düşerek 40.06dolar ile 18 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 52 altındaydı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 25 sent yükselerek varil başına 42.39 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.39dolar düşerek 42.14 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a göre 1.37 dolar primli işlem gördü.