Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların Japonya'nın teşvik paketinin detaylarını ve Cuma günü açıklanacak olan ve ülkenin para politikasının görünümü hakkında işaretler verebilecek ABD istihdam verilerini beklemeleri ile birlikte, üç haftanın en yüksek kapanışından gevşedi.

Spot altın yüzde 0.4 düşüşle ons başına 1,347.14 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 11:46'da 1,349.75 dolaa geldi. Metal Pazartesi günü yüzde 0.1 yükselerek 1,353.15 dolar ile 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Altın bu yıl, Japonya'nın da içinde bulunduğu hükümetlerin teşvikleri artırırken, ABD merkez bankasının faiz artırımını beklemeye alması ile birlikte artan talebin etkisiyle yüzde 27 ralli yaptı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe Salı günü 28 trilyon yen (273 milyar dolar) büyüklüğündeki mali teşvik paketinin detaylarını açıklayacak. Cuma günü, yatırımcılar, Fed2in bu yıl para politikasını sıkılaştırıp sıkılaştırmayacağına ilişkin işaretler almak için ABD tarım dışı istihdam verisine bakacak.

Singapur'da IG Asia Pte piyasa stratejisti Bernard Aw, "Altının yalnızca ılımlı bir şekilde aşağıda olması, piyasanın halen Fed'in nasıl hareket edeceği konusunda emin olmadığını işaret ediyor," dedi ve "Dolar endeksindeki toparlanma altın üzerinde baskı oluşturdu" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yaklaşık iki haftanın en büyük kazancını korudu. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçen hafta açıklanan büyüme rakamı beklenenden daha düşük gelse bile, Eylül ayında bir faiz artırımının halen mümkün olduğunu söyledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 8.4 ton artarak 2,016.1 tona yükseldi. Bu Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 yükselerek 288.61 yuana ulaştı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.2 yükselerek gram başına 290.25 yuana çıkarken, gümüş yüzde 0.4 geri çekilerek kilogram başına 4,512 yuana indi.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 20.4085 dolara geriledi.

Palladyum Pazartesi günü ons başına 723.17 dolar ile Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşıken, platin 1 Ağustos'ta 14 ayın zirvesini gördükten sonra yüzde 0.2 değer kaybetti.