Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin stokların düştüğünü göstermesi ve buna bağlı olarak mevsimsel olarak 20 yılın en yüksek seviyelerinde bulunan arz fazlasının azalacağı beklentilerinin güçlenmesi sonucu, düşüşünü varil başına 40 doların altında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 5 düştükten sonra yüzde 0.9 kadr yükseldi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları 1.34 milyon varil geriledi ve benzin stokları düştü. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı resmi verilerin ise ham petrol ve akaryakıt stoklarında düşüş olduğunu göstermesi bekleniyor. Küresel gösterge Brent petrolü, Batı Teksas petrolünü (WTI) izleyerek, Salı günü ayı piyasasına girdi.

Petrol fiyatları, Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde bir düşüş göstererek ayı piyasası olarak tanımlanan duruma girdi ve Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra yaklaşık iki kat değer kazanmasına neden olan toparlanmasını sonlandırdı. Citigroup Inc. ve Bank of America Merrill Lynch analistleri, düşüşün kısa ömürlü olacağını düşünüyorlar ve yatırımcılar yıl sonuna kadrki düşüşten korunmak için son iki ayın en düşük primini ödüyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Düşüş tamamen beklenmedik değildi, ancak düşüşün hızı ve şiddeti sürprizdi," dedi ve "İkinci çeyrekte arz kesintileri piyasayı sıkıştırdı ve bu kesintilerin sürdürülebilrliği daima kısa ömürlü olacak. Stoklar halen göreceli oalrak yüksek, ancak piyasa dengeye yaklaşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli WTI, Nymex piyasasında, 35 sent yükselerek varil başına 39.86 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:27'de 39.76 dolara geldi. Kontrat Salı günü 55 sent düşerek 39.51 dolar ile 7 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altındaydı.

Ekim vadeli brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 20 sent yükselerek varil başına 42 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 34 sent ya da yüzde 0.8 düşüşle 41.80 doalrdan kapandı. Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 1.47 dolar primli işlem gördü.