Advertisement
ALTERNATİF ABONE OL

Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, "3,6 milyar TL'si nakdi ve 2,1 milyar TL'si gayrinakdi olmak üzere bankamızın toplam fon kullandırım tutarı 5,7 milyar TL'ye ulaştı." ifadesini kullandı.

Ziraat Katılım'ın 2016 Haziran dönemine ilişkin finansal verilerini değerlendiren Arslan, "Paylaştıkça Daha Fazlası" ilkesi çerçevesinde oluşturulan iş modeli ile faaliyete başlayan Ziraat Katılım'ın 2016 yılının ilk yarısında önemli gelişim gösterdiğini belirtti.

Bankanın toplam bilanço büyüklüğünün 2015 sonuna göre yüzde 123 artışla 4,9 milyar TL'ye yükseldiğini dile getiren Arslan, 3,6 milyar TL'si nakdi ve 2,1 milyar TL'si gayrinakdi olmak üzere toplam fon kullandırım tutarının 5,7 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Arslan, şunları kaydetti:

"Ziraat Katılım'ın bilanço toplamının yüzde 75'i nakdi kullandırılan fonlardan oluşmaktadır. Mevduat büyüklüğümüz ise yıl sonu verilerine göre yüzde 119 artışla 2,7 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bilançomuz büyürken, müşteri tabanımızın da genişlediğini ve daha önce katılım bankacılığı ile tanışmamış kesimlere ulaştığımızı görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ziraat Katılım olarak istihdama ve ekonomiye katma değer sağlayan firmalara ve projelere destek vermek önceliğimizdir. Açılışımızdan bugüne kadar gerçek ve tüzel kişi müşteri sayımızın 90 bine ulaşması, gelecek için bizlere cesaret vermektedir.

1'inci yılımızı 2,5 milyon TL karlılıkla tamamlayarak, devam etmekte olan yatırım harcamalarına rağmen kuruluşumuzun ilk yılında kâra geçmeyi başarmış bulunmaktayız. 2016 haziran sonu itibarıyla toplam şube sayımız 37'ye yükselmiş olup, yılın 2.yarısında açmayı hedeflediğimiz yeni şubelerimizle beraber Ziraat Katılım, ülkemizin GSYH'sinin yüzde 80'inin temsil edildiği bölgelere ulaşmış olacaktır. Ayrıca, Ziraat Bankası ile yaptığımız muhabirlik anlaşması çerçevesinde, ülkemizin en yaygın şube ve ATM ağından da müşterilerimiz faydalanabilmektedir."

"Katılım bankacılığının sektör içerisindeki payını artırmayı hedefliyoruz"

Türkiye'de katılım bankacılığı ürünlerine olan talebin gün geçtikçe arttığını ifade eden Arslan, 2023 vizyonu hedeflerine ulaşılmasında katılım bankalarına önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Arslan, "Bu nedenle katılım bankacılığının bankacılık sektörü içerisindeki payını hızlı ve istikrarlı şekilde artırmak zorundayız. Katılım bankaları olarak hedefimiz, doğru stratejilerle beraber gereken sermaye artışı sağlandığı takdirde bankacılık sektöründen alınan payın yüzde 15'ler seviyesine ulaşmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda, Ziraat Katılım olarak daha fazla müşteriye ulaşmak için yeni hizmet ve ürünler geliştirme noktasında çalışmaktayız." açıklamasında bulundu.

Ziraat Katılım olarak fon toplarken tabana yaygın müşteri kitlesine ulaşmayı hedeflediklerini ve dengeli bir bilanço yapısı için mevduat dışı kaynaklara da önem verdiklerini belirten Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Birinci yılımızda sermaye ve para piyasalarında da önemli işlemler gerçekleştirdik. 2016 yılının mayıs ayında bankamızın 155 milyon dolar tutarında ilk murabaha sendikasyonunun yanında yurt içi piyasada 100 milyon TL tutarında ilk kira sertifikası ihracını tamamladık. Katılım bankacılığı sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sağlama misyonumuz kapsamında kira sertifikaları alanında yatırımcılara daha geniş fırsatlar sunmak, faizsiz enstrümanlara hem ihraççı hem de yatırımcı olarak derinlik kazandırmak istiyoruz."