Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Milyarder yatırımcı George Soros, altın madeni hisse senetlerindeki yükselişin sona erip ermeyeceğini görmeyi beklemiyor.

Barrick Gold Corp.'tan ilk çeyrekte 263.7 milyon dolarlık hisse senedi alan Soros Fund Management LLC, izleyen aylarda dünyanın en büyük maden üreticisindeki payının yüzde 94'ünü sattı. 2016 yılında Haziran ayına kadar yüzde 169 yükselen tüm zamanların en iyi performansını gösterdikten sonra, geçen ay gördüğü üç yılın zirvesinden çekildi.

Üreticiler, kırk yılın en iyi ilk yarıyılını kaydeden altın fiyatlarından desteklendi. Altın fiyatlarındaki yükselişi fırsat bilen yatırımcılar ise hem altına hem de altın madenciliği yapan şirketlerin hisse senetlerine yöneldi. Küresel çaptaki merkez banlarının büyümeyi desteklemek için teşvik paketlerini giderek genişletmesi ve Fed'in faizleri düşük tutması altın fiyatlarındaki yükselişi destekledi. Yılın ilk çeyreğinde Soros dahil fonlar Barrick'ten piyasa değeri toplam 4.6 milyar dolar olan 58 milyon hisse senedi satın almıştı.

Altın bu yıl yüzde 26 değer kazanırken, bunun yüzde 25'lik kısmı ilk yarıda kaydedildi. altındaki bu yükseliş, ardı ardına 3 yıl boyunca düşen fiyatlar nedeniyle maliyet azaltmak zorunda kalan maden şirketleri için yüksek kar anlamına gelirken, Barrick ikinci çeyrekte 2013'ten beri görülen en yüksek net karını kaydetti.