Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Petrol, gelecek ay yapılacak gayrıresmi OPEC görüşmelerinde üretimin dondurulması tartışmalarının yeniden başlayabileceği spekülasyonu ve dolardaki zayıflığın fiyatları desteklemesi ile yükselmeye devam etti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın piyasaya istikrar kazandırmayı görüşmeye hazır olduklarını söylemesinin ardından son üç günde yüzde 9.7 değer kazanması sonrası yüzde 0.7 geriledi. Bir gazete haberine göre, Rusya, "ihtiyaç duyulursa" üretimi müşterek bir şekilde dondurmaya ilişkin görüşmelere açık. Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Kachikwu, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin muhtemelen üretimi düşürmeyeceğini söyledi.

Petrol, bu ayın başında varil başına 40 doların altına inmesi ve ayı piyasasına girmesinden bu yana yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında olası bir üretimin dondurulması anlaşması ilk Şubat ayında söz konusu oldu, ancak Nisan ayındaki müzakereler anlaşmaya varılmadan sonuçlandı.

Houston'da Frost & Sullivan başkanı Carl Larry, "Petrol, OPEC üreticilerinin üretimi dondurma spekülasyonlarının yarattığı pozitif beklentiyle 50 dolara yükselebilir." dedi ve "Bu günlerde her şeyden çok dolar piyasaya öncülük ediyor." diye konuştu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 düşerek kaybını üçüncü güne taşıdı.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 86 sent yükselerek varil başına 46.58 dolara geldi ve 12 Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 1.25 dolar yükselerek 45.74 dolar ile 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. 

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 88 sent yükselerek varil başına 49.23 dolara geldi ve 4 Temmuz'dan beri en yüksek seviyesinden kapanışını yaptı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 2.01 dolar primli işlem gördü.

(22:30'da güncellendi)