Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, büyük üreticilerin üretimi dondurmak için harekete geçebileceğine ilişkin spekülasyon ve ABD'de ham petrol ve benzin stoklarının azalması ile birlikte, boğa piyasasına girmesinin ardından, Mart ayından bu yana en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki altı seansta yaklaşık yüzde 16 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. OPEC'in eski başkanlarından Chakib Khelil, OPEC'in üretimin dondurulması anlaşması yolunda olduğunu, zira topluluğun en büyük üyelerinin halihazırda üretimi yatay hale getirdiğini söyledi. ABD'de petrol stokları, Enerji Enformasyon idaresi'nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, 12 Ağustos haftası son beş haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve benzin stokları düşüşünü üçüncü haftaya taşıdı.

Petrol, bu ayın başlarında varil başına 40 doların altında kapatması ve ayı piyasasına girmesinin ardından yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı ve boğa piyasasına girdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in gelecek ayki gayrıresmi görüşmelerin piyasaya istikrar kazandırabilecek bir adıma yol açabileceğini söylemesinin ardından, geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin üretimin dondurulmasını görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Üretimin dondurulması önerisi ilk Şubat ayında getirildi, ancak Nisan ayındaki görüşmeler başarısızılıkla sonuçlandı.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Bu yükselişin sebebi, Suudi Arabistan'ın fiyatlara istikrar kazandırmak için inisiyatifleri görüşmeye hazır olduğunu açıklamasıydı," dedi ve "Petrol şimdi ilginç bir seviyeye geliyor, bandın üst sınırına yaklaşıyor. Batı Teksas petrolü (WTI) 50 dolar seviyesinin hafif üzerine çıakrsa, mevcut ivmenin bir miktar yavaşladığını görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

WTI, Nymez piyasasında, 11 semt yükselerek, Hong Kong saati ile 11:42'de varil başına 48.33 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 3.1 yükselerek 48.22 dolardan kapandı ve yükselişini altıncı güne taşıyarak, Nisan 2015'ten bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 6 altındaydı. Fiyatşar bu hafta yüzde 8.6 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşüşle varil başına 50.87 doala geriledi. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.1 yükselerek 50.89 dolardan kapandı ve bu kontrat da, Ağustos başlarındaki en düşük seviyesinden yüzde 0'nin üzerinde yükselerek boğa piyasasına girdi. Fiyatlar bu hafta yüzde 8.3 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a göre 1.94 dolar primli işlem gördü.