Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(10:55'te güncellendi)

Petrol, dört yılın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdikten sonra, küresel arz fazlası ortamında, Irak'ın ihracatını artırmaya yönelmesi ve Nijerya'da militanların düşmanlıkların sona erdirilmesi çağrısında bulunmasının ardından değer kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, gelecek ay yapılacak gayrıresmi OPEC görüşmelerinde piyasaya istikrar getirebilecek bir hareket çıkabileeği beklentisi ile son yedi seansta yüzde 16 yükseldikten sonra yüzde 2 kadar geriledi. Irak, Kerkük'te üç petrol sahasından ihracatın tekrar başlaması konusunda anlaşmaya varılması sonrası, ihracatı önümüzdeki birkaç günde yüzde 5 civarında artıracak. Nijerya'da militanlar, kendi internet sitelerinden yaptıkları açıklamada, petrol sahalarına yönelik saldırılarına son verdiklerini ve hükümet ile görüşmeleri yürüteceklerini duyurdu.

Petrol, ayı piyasasına girmesinden üç haftadan az bir süre sonra, önceki dip seviyesine göe yüzde 20'nin üzerinde yükselerek Perşembe günü boğa piyasasına girdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı ve eski OPEC Başkanı Khalid Al-Falih'in OPEC'in üretimi sınırlama yolunda olduğunu, zira büyük üyelerin zaten üretimi yatay hale getirdiğini söylemesinin ardından, ülkesinin üretimin dondurma konusunu görüşmeye açık olduğunu söyledi. Benzser bir plan Şubat ayında gündeme gelmiş, ancak Nisan ayındaki görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Güçlü ralli dikkate alındığında, biraz gevşeme görmek şaşırtıcı değil," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen negatif haberlere normalden daha duyarlı olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Pazartesi vadesi dolacak Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 97 sent düşerek varil başına 47.55 dolara kadar indi. Kontrat Cuma günü 30 sent yükselişle 48.52 dolardan kapanmış ve yükselişini yedinci güne taşıyarak Temmuz 2012'den bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi. Daha aktif işlem gören Ekim kontratı 95 sent düşerek Londra saati ile 08:03'te 48.16 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 28 üzerindeydi.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.07 sent ya da yüzde 2.1 düşerek varil başına 49.81 dolara kadar geriledi. Kontrat Cuma günü 1 sent düşerek 50.88 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ekim vadeli WTI'a kıyasla 1.70 dolar primli işlem gördü.

(10:55'te güncellendi)