Advertisement

Asya hisse senetleri, geçen ayı yükselişle geçtikten sonra, ABD enetji şirketlerindeki satış dalgasının ardından emtia hisselerindeki düşüş ve yatırımcıların ABD istihdam verilerini beklemeleri ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 yükseldikten sonra, yüzde 0.1'den az düşerek, Tokyo saati ile 09:16'da 137.98 seviyesine geriledi. Endeks, Temmuz ayında yüzde 5.8 sıçradıktan sonra, geçen ay yüzde 1.2 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında Mart ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmesinin ardından 103.19 seviyelerinde istikrar kazanması ile birlikte yüzde 0.1 yükseldi. Enerji hisse senetlerini içeren endeks, ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerinin petrol stoklarının geçen hafta 1.3 milyon varil artması beklenirken 2.28 milyon varil arttığını göstermesinin ardından yüzde 0.3 geriledi.

Mebourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "EIA verileri bazı sorunları açığa çıkardı, ham petrol stokları piyasanın ön gördüğünden çok daha fazla arttı," dedi ve "Ağustos ayı oldukça sakindi ve piyasalar insanların tatilden geri dönmesiyle birlikte canlanmaya başladı ve piyasaların fiyatlaması gereken çok sayıda veri var" şeklinde görüş bildirdi.

Asya hisselerinde Ağustos ayında görülen yükselişler, ABD'de faiz artırımı beklentilerinin artmasının doları yen karşısında güçlendirmesi ve bunun da Japon ihracatçı şirketleri olumlu etkilemesinden destek buldu. Yatırımcıların dikkatleri şimdi Cuma günü açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine çevrilmiş durumda. Bu veri, üç hafta sonra toplanacak olan Fed'in faiz konusundaki görüşünü şekillendirebilir.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 kaybetti.