Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de petrol stoklarının artması ve buna bağlı olarak arzın yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesinde kalmasının ardından yaklaşık bir ayın en hızlı düşüşünü yaşadıktan sonra varil başına 45 dolar civarında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 6.2 düştükten sonra yüzde 0.5 yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD petrol stokları geçen hafta 2.28 milyon varil arttı ve artışını ikinci haftaya taşıdı. Suud Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Al-Arabiya televizyonuna yaptığı değerlendirmede, OPEC üyelerinin bu ay piyasaya istikrar kazandırmayı görüşmek üzere bir araya gelmeyi planlamaları ile birlikte, ülkesinin üretim kapasitesini artırmayacağını ve piyasayı petrole boğmayacağını söyledi.

Petrol Ağustos ayında, Cezayir'de yapılacak olan gayrıresmi görüşmelerin piyasayı yönetebilmek için bir anlaşmayla sonuçlanabileceği beklentisi ile yüzde 7.5 yükseldi. Al-Falih, geçen hafta yaptığı açıklamada, üretimin dondurulmasının piyasa için olumlu olacağını söylerken, üretimin kısılmasını göz ardı etti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve diğer üreticiler arasında üretimin dondurulmasına ilişkin anlaşma teklifi Şubat ayında yapıldı ve Nisan ayındaki toplantıda bir sonuca ulaşılamadı.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasa fazlası hala var ve bu durum fiyatların güçlü bir ralliyi sürdürememesi için yeterli," dedi ve "Eylül ayının sonunda OPEC görüşeleri var ve bu toplantı yaklaşırken spekülasyona bağlı çok fazla volatilite olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 1102'de varil başına 44.90 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü yüzde 3.6 ile 1 Ağustos'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek 44.70 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 51 altındaydı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent yükselerek varil başına 47.08 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petorlü, Kasım vadeli WTI'a kıyasla 1.60 dolar primli seyretti. Ekim vadeli Brent Çarşamba günü 1.33 dolar düşerek 47.04 dolardan vadesini doldurdu.