Advertisement

Japonya hariç Asya hisse senetleri, Fed'in dünkü toplantısında faizi değiştirmemesi ve 2017 yılında faiz artırımları için beklentileri düşürmesinin ardından yükselişini altıncı güne taşıdı.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, Hong Kong saati ile 09:31'de 455.3 puana çıktı ve 9 Eylül'den bu yana en hızlı yükselişine yöneldi. Japonya'da piyasalar, hisse senetlerinin Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal teşvik programını yeniden şekillendirmesinin ardından üç ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından Perşembe günü tatil nedenilyle kapalı. Fed yetkilileri, yüksek faiz için durumun güçlendiğini, ancak merkez bankasının hedeflerine doğru "süregelen bir iyileşme konusunda daha fazla işaret görmek için bekleme" kararı aldıklarını belirtti.

Toronto'da Manulife Asset Management Ltd. kıdemli ekonomisti Frances Donald, "Fed yetkililerinin uzun vadede gösterge faizi nerede gördükleri konusunda kademeli bir düşüş gördük," dedi ve "Aralık ayında faiz artırımı olabileceği işaret ettiler. Japonya'da, piyasalar BOJ'un politika değişikliklerinden destek buldu" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de ekonominin gücüne ilişkin tutarsız işaretlerin arttığı bir ortamda, traderların Fed'in politikasının Avrupa ve Japonya'daki gevşek para politikalarından ayrışmasına olan inancı azalıyor. Fed bu yılın sonuna kadar bir faiz artırımı beklerken, yetkililer 2017 yılında iki faiz artırımı öngörüyor. 2017 yılı için daha önceki beklenti üç faiz artırımı şeklindeydi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.5 tırmandı. Yeni Zelanda Merkez Bankası, bugünkü toplantısında faizi değiştirmedi, ancak enflasyonu hedefe yükseltmek için faizde yeniden indirime gidilmesini beklediklerini kaydetti. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1 yükseldi.