Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, haftalık resmi verilerin ABD'de petrol stoklarının Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indiğini göstermesi ve böylece, mevsimsel olarak yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesinde bulunan stokların azalması ile birlikte kazançlarını genişetti.

Kasım vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 2.9 değer kazandıktan sonra yüzde 1.2 daha yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD petrols tokları geçen hafta 6.2 milyon varil düştü. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, stokların 3.25 milyon varşl artması bekleniyordu. Rekabetleri ile bu yıl petrol arzı konusunda anlaşmaya varılmasını engelleyen Suudi Arabistan ve İran, Cezayir'de bu hafta düzenlenecek olan gayrıresmi görüşmeler öncesi Viyana'da bir araya geldi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Toplululuğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın gelecek haftaki toplantıda piyasaya istikrar kazandırmanın yollarını arayacağı spekülasyonuna bağlı olarak Ağustos ayında ralli yaptıktan sonra dalgalı seyretti. Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, OPEC üyelerinin anlaşmaya yakın olduğunu söylerken, Bloomberg'in anketine katılan 23 analistin ikisi hariç tümü, üretimin sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma çıkmasını beklemiyor. Üretimin dondurulması teklifi Şubat ayında getirilmiş, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir karara varılamamıştı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "ABD petrol stoklarındaki sürpriz düşüş piyasaya destek oluyor," dedi ve "Cezayir'deki OPEC toplantısından önemli bir karar çıkmasını beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 54 sent yükselerek varil başına 45.88 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:28'de 45.82 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 1.29 dolar yükselerek 45.34 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 43 altında. Fiyatlar bu çeyrekte ortalama 44.80 dolar seviyesinde seyretti.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 53 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 47.36 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 95 sent ya da yüzde 2.1 yükselerek 46.83 dolardan kapandı. Küresel gösterge Bremnt petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.51 dolar primli işlem gördü.