Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed'in dünkü toplantısında borçlanma maliyetlerini artırmaktan kaçınması ve uzun vadeli faiz görünümünü düşürmesi, buna bağlı olarak doların değer kaybetmesinin etkisi ile iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin ardından bu kazançlarını korudu.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.6 ile 6 Eylül'den bu yana en güçlü yükselişini göstererek ons başına 1,335.17 dolardan kapandıktan sonra, Singapur saati ile 10:39'da 1,333.37 dolara geldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve Çarşamba günkü kaybını genişletti.

Altın bu yıl, ABD'deki düşük faiz ve Japonya ve Avrupa'nın bir kısmındaki negatif faizin desteği ile yüzde 26 değer kazandı. Fed politika yapıcıları, dünkü toplantıda, bu yıl bir faiz artırımı beklediklerini işaret ettikten sonra, 2017 yılı için faiz atırımı beklentilerini üçten ikiye indirdi. Fed'in kararı, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) rekor büyüklükteki teşvik programını sürdürme ve aynı zamanda, para arzı için katı bir hedef belirleme stratejisinden vaz geçme karrı aldığı gün geldi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Altın fiyatlarının dolardan ve faiz beklentilerinden büyük çaplı etkilenme durumu devam ediyor," dedi ve ABD merkez bankasının faizi bu yıl bir kez artırması durumunda altının 1,350 dolar ve artırmaması durumunda 1,400 dolara yükselmesine ilişkin tahminini sürdürdüğünü belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 5.4 ton artarak 2,023.7 tona çıktı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.8 yükselerek 286.7 yuana (ons başına 1,337.14 dolar) kadar çıktı.

Diğer değerli metaller de yükseldi. Spot platin bu hafta her gün değer kazandı ve 11 TEmmuz'dan bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Palladyum yüzde 0.5 artarken, gümüş yüzde 0.1 değer kazandı.