Advertisement

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,21 yükselişle 78.856,15 puandan başladı.

Açılışta, BIST 100 endeksi 940,26 puan artarken bankacılık endeksi yüzde 1,78, holding endeksi yüzde 1,02 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri güne yükselişle başlarken, en fazla kazandıranlar sırasıyla bankacılık,madencilik ve iletişim oldu.

Dün sabah Japonya Merkez Bankasının (BoJ) teşvik adımlarına devam etmesinin etkisiyle gün boyu pozitif bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,78 artışla 77.915,89 puandan tamamlamıştı.

Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının ardından küresel piyasalarda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybettiğini, dünya borsalarının da yükseldiğini belirterek, bunun da yurt içi piyasaları pozitif etkilediğini kaydediyor.

Fed dün akşam açıkladığı kararı ile beklentiler doğrultusunda faiz değişikliğine gitmezken kasım ya da aralık ayında faiz artıracağının sinyalini açık şekilde verdi. FOMC karar metninde, Fed üyelerinin politika faizini yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 3'e karşı 7 oyla aldığı ifade edilirken, ekonomik görünüme ilişkin yakın vadeli risklerin dengelendiği kaydedildi.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının takip edileceğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 79.300 seviyesinin direnç, 77.700 seviyesinin destek konumuna geldiğini dile getiriyor.

AA Finans'ın, PPK'nın bugün saat 14.00'te açıklanacak faiz kararına ilişkin gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin tamamı marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) indirim bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerden 1'i bu indirimin 50 baz puan, 14'ü ise 25 baz puan düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Öte yandan, ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) ise değişiklik olmayacağını öngörüyor. TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,5'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.