Advertisement

Asya hisse senetleri, Japonya hisse senetlerine güçlü yene bağlı olarak gelen satışlar ve Suudi Arabistan'ın bu haftaki OPEC toplantısında arza ilişkin bir karar beklemediğini kaydetmesinin ardından emtia hisselerindeki gerileme ile birlikte düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerek Tokyo saati ile 09:01'de 141.83 seviyesine geriledi. Japonya'da Topix ENdeksi, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın konuşması öncesi yenin dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanması ile birlikte yüzde 0.3 düştü. Enerji hisse senetleri, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) lider üyesi Suudi Arabistan'ın, Cezayir'deki toplantının danışma niteliğinde olduğunu ve güçlü bir karar ihtimalinin düşük görüldüğünü kaydetmesinina rdından değer kaybetti. Yeni Zelanda'nın dış ticaret açığı, ihracatın üç yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte genişlerken, Tayland bugün dış ticaret ve Singapur ise sanayi üretim verilerini açıklayacak.

Piyasalrda dikkatler, Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa,'nın Suudi Arabistaan'ın üretimi Ocak ayı seviyelerine düşürmeyi önerdiğini söylemesi ve bunun sonucu petrol fiyatlarının iki ayı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından petrole çevrildi. Ham petrol, OPEC üyelerinin istenildiği kadar üretim yapılmasına yeşil ışık yaktığı 2014 yılından bu yana yarıdan fazla değer yitirdi. Asya hisse senetleri geçen hafta, Fed'in faiz artırımına ilişkin planında geri adım atması ve Japonya'dan Endonezya'ya, merkez bankalarının para politikası duruşlarını daha da gevşetmesinin ardından Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini yaptı.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Spot petrol fiyatlarının, bu hafta başında, hisse senedi piyasalarının ne yöne hareket edeceği konusunda büyük etkisi olacak," dedi ve "OPEC üyelerinin bir karara varıp varamayacağı konusunda belirsizlikler var" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 düştü. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 geriledi.