Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası, Moody's Investor Service'nin Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi ardından gelişen piyasa paralarındaki kayıplara öncülük etti. Yatırımcı dikkatlerinin geçtiğimiz hafta petrol üreticileri arasındaki bir toplantıya kayması da gelişen piyasa para birimlerinin düşmesinde etkili oldu.

Lira, Moody's'in dış finansmana ve borçalnmaya ilişkin zayıflayan temel göstergelere ilişkin artan riskleri işaret etmesi ardından, yedi haftanın en zayıf seviyesini gördü. Filipinler Pesosu, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin politikalarıyla ilgili endişelerin etkisiyle, yedi yılın düşüğüne geriledi. Gelişen piyasa para birimleri ve hisse senetleri, OPEC üyeleri ve diğer petrol üreticilerinin Çarşamba günü gerçekleştirecekleri görüşme öncesinde, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini Ocak ayı seviyelerine indirme konusunda anlaşmaya varabileceğine ilişkin sinyallerin etkisiyle kayıplarını ikinci güne taşıdı.

Singapur'da INTL FCStone Inc. Döviz traderı Wu Mingze, “Lira beklendiği gibi zayıfladı, fakat piyasa S&P indirimi ile bunun geleceğini önceden tahmin ettiği için pek sert olmadı. Eğer OPEC toplantısında anlaşmaya varılırsa, bu piyasa güveni için harika olur” dedi.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, Hong Kong saatiyle 11:38'de yüzde 0.3 ekside işlem gördü. Türk Lirası yüzde 0.7 düşerek, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre geçtiğimiz iki günlük kayıplarını yüzde 1.6'ya taşıdı. Lira'nın dolar karşısında 2013 yılından bu yana kayıpları yaklaşık yüzde 40 oldu.