Advertisement

Asya hisse senetleri, finans hisselerindeki sert düşüş ve ABD'de başkanlık seçimiöncesi adayların ilk TV tartışmasının küresel yatırımcıların endişelerini artırması ile birlikte, Avrupa ve ABD hisse senetlerini takip ederek değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati 09:01'de 140.27 seviyesine geriledi ve Perşembe günü 14 ayın en yüksek seviyesinde kapanmasının ardından üst üste üç gün aşağı yönde hareket etti. Japonya'da Topix Endeksi, yenin dolar karşısında 100.34 seviyesinde işlem görmesi ile birlikte yüzde 1.1 geriledi. Avrupa hisse senetleri, Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın sermayeye ihtiyaç duyduğu spekülasyonu ile tarihinin en düşük seviyesine inmesi ve küresel finans hisselerini aşağı çekmesi ile birlikte iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Yatırımcılar ayrıca, ABD'de başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump'ın oldukça yakın götürdüğü başkanlık yarışı dahilinde, Pazartesi günkü ilk TV tartışması dolayısıyla riskten kaçınma yönünde hareket etti. Asya finans hisselerini içeren endeks yüzde 0.4 geriledi.

ABD merkez bankası Fed'in faiz değiştirmeme kararı ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) parasal teşvik programını yeniden şekillendirmesi sonrası Asya hisse senetlerinde görülen ralli, yatırımcıların beklentilerini zayıflatması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi, bunun sonucu tahvil fiyatlarının yükselmesi ile birlikte etkisini yitirdi. Banka hisselerinde görülen sert satışlar, ABD seçimlerine ilişkin kaygılardan ve bu haftaki OPEC toplantısında üretimin dondurulmasına yönelik bir karar çıkmayacağı endişeleri ile düşen petrol fiyatlarından dolayı zaten moralsiz olan yatırımcılar için riski artıran bir unsur oldu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Şu sıralar riskten kaçınma durumu var," dedi ve "Kilit konu, ABD başkan adaylarının tartışmasından neler duyacağımız ve bu konunda piyasada endişeler var. Aykırı bir adayın önde gitttiğine ilişkin bir algı bugün bu bölgede hisse senteleri üzerinde güçlü bir baskı oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi, merkez bankası toplantı tutanakları açıklanmadan önce yüzde 0.6 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.6 gerilediç