Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC ve OPEC dışı petrol üreticileri, geçen ay üretimin kısıtlaması yönünde aldıkları kararın nasıl uygunanacağını görüşmek üzere gelecek hafta İstanbul'da gayrıresmi bir toplantıya hazırlanıyor.

Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, görüşmelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) dışındaki üreticilerin üretim kısıntısına nasıl iştirak edefeğini içereceğini kaydetti. Del Pino, görüşmelerde Suudi Arabistan, Cezayir, Gabon, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanında OPEC üyesi olmayan Rusya'nın petrol bakanlarının yer alacağını belirtti.

OPEC geçen hafta Cezayir'de aldığı, üretimin günlük 32.5 ila 33 milyon varile düşürülme kararının detaylarını belirleme sürecinde. Bu karar, uluslararası yaptırımlardan yeni kurtulan İran'ı içermiyor. Nijerya da bu anlaşmaya katılmayacağını duyurdu ve Libya, üretiminin olması gerekenin çok altında olmasından dolayı muhtemelen anlaşma dışı kalacak. Anlaşma gelecek ayın sonunda yapılacak toplantıda tamamlanacak.

Bakanların büyük bölümü İStanbul'da 9-13 Ekim arası düzenenecek ola 23'ncü Dünya Enerji Kongresi'ne katılacak. Cezayir Enerji Bakano Noureddine Boutarfa, Çarşamba günü Ennahar TV'ye yaptığı ve  Reuters'ın da bu TV'den aktardığı açıklamada, bakanların gelecek hafta toplanmayı planladığını söyledi. Reuters, Ennahar'ın bu mülakatı Perşembe günü yayınlayacağını belirtti.