Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların dikkatlerini ekonominin gücünü görmek ve bu yıl içinde bir faiz artırımı olup olmayacağını değerlendirmek için Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine çevirmeleri ile birlikte, üç ayı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Spot altın, Çarşamba günü 1,262.22 dolar ile 24 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, önceki kapanışına göre yüzde 0.1 düşerek, Singapur saati ile 14:58'de 1,265.80 dolara geldi. Fiyatlar dün, merkez bankalarının daha az genişlemeci para politikaları uygulayacaklarına ilişkin endişelerle birlikte yüzde 3.3 düşerek, bir yılı aşkın sürenin en sert kaybını gerçekleştirdi.

Altın, yükselen tahvil faizleri ve parasal genişlemenin tek başına küresel ekonomiyi desteklemeye yetmediği endişeleri ile birlikte sarsıntıya uğradı. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Çarşamba günü yaptığı konuşmada, uzun vadede büyümeyi desteklemek için, "şeffaf ve güçlü para politikaları" ve aynı zamanda altyapı ve eğitime yatırım çağrısında bulundu. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan kamu çalışanları dahil istihdamın Eylül ayında 172,000 artması ve işsizlik oranının yüzde 4.9'da kalması bekleniyor.

Singapur'da GoldSilver Central Pte idari direktörü Brian Lan, "Yatırımcılar, Fed'in borçlanma malyetlerini artırıp artırmayacağını anlamak için bu Cuma açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisine bakacak," dedi ve "altında yılın son çeyreğinde çok volatilite olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Altının sekiz gün üst üste düşerek Mayıs ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönelmelerine karşın, yatırımcılar exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını artırıyor. Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu fonlardaki altın varlıkları yükselişini dördüncü güne taşıyarak 1,037.5 tona çıktı ve 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, Bloomberg'in vadeli işlemlerden derlediği verilere göre, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 54'ten yüzde 62'ye çıktı. Fischer New York'ta Çarşamba günkü konuşmasının metninde, "Ultra düşük faizlerin, özellikle en azından kökenindeki sebeplerin bazılarının çözümüne yönelik doğru politikalar oluşturulursa, sürdürülmesi gerekmiyor," dedi.

Spot gümüş, platin ve palladyum yüzde 0.3 kadar değer kazandı.

(11:55'te güncellendi)