Advertisement

Asya hisse senetleri, güçlü ekonomik verilrin Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte, ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesi satış ağırlıklı seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1'den az düşerek Tokyo saati ile 09:20'de 140.57'ye inerken, endekste yükselen iki hisse karşılığı üç hisse düştü. ABD'de dün açıklanan işsizlik başvuruları 1973'ten bu yana ikinci en düşük seviyesine indi ve bu durum Fed'in faiz artırımına gideceği beklentilerini güçlendirdi. Bugün açıklanacak resmi istihdam verileri öncesi, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığı, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 53'ten yüzde 64'e tırmandı. Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında Temmuz 2014'ten bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmesine karşın geri çekilirken, petrolün varil başına 50 doların üzerine çıkması enerji hisselerinde yükseliş getirdi.

Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi bu hafta, yatırımcıların Fed'in faiz kararına ilişkin işaretler alabilmek için ABD ekonomik verilerini beklemeleri ve Fed yetkililerinden gelen yorumları izlemeleri ile birlikte, hafifçe yükseldi ve yüzde 0.6'lık kazanca yöneldi. Endeks Eylül'de sona eren üç aylık dönemde 2012'den bu yana en iyi çeyreğini geçirdi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasalarda, ABD istihdam verisi öncesi, muhtemelen göreceli temkinli bir hava hakim olacak," dedi ve "ABD istihdam verisinde hafif bir aşağı rakam muhtemelen Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri fazla değiştirmez. Ancak iyi bir rakam faiz artırımı için şüpheleri büyük ölçüde ortadan kaldırır" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacka olan Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin, önceki ayki 151,000'lik artışının ardından 172,000 artması bekleniyor.

Güney Kore'de KOspi Endkesi yüzde 0.1 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.8 düştü.