Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(13:45'te güncellendi)

Altın, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla alım yapmaları ve bunun sonucu bu fonlardaki altın varlıklarının 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve doların düşüşünü ikinci güne taşınması ile birlikte, bu yılın en büyük haftalık düşüşünün ardından yükseldi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 11:04'te ons başına 1,262.50 dolara çıktı. Altın geçen hafta, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentileri tartışması ile birlikte yüzde 4.5 düştü ve 6 Kasım'dan bu yana en sert haftalık kaybını gerçekleştirdi. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçları karşısında cazibesinin azalmasına neden oluyor.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Şu an için, altın yeterince aşağıyı gördü," dedi ve "Sonuçta altın gerçekten buradan aşağı gitmemeli, ancak piyasa, asla sona ermeyen 'Fed ne zaman faiz artıracak?' hikayesi tarafından kör edilmiş gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonları (ETF) Cuma günü 9.1 ton yükselerek 2,046.4 tona çıktı. Altın bu yılın ilk yarısında, varlıklardaki artışın desteğiyle yüzde 25 arttı.

Altın ayrıca, Cuma günü açıklanan ve 172,000 artması beklenirken 156,000 artarak Fed'in faiz artırımı için zemini zatıflatan ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından düşen dolardan da destek buldu.

Goldman'ın Görüşü

Goldman Sachs Group Inc, fiyatların ons başına 1,250 doların altına kayda değer bir şekilde düşmesi durumunda, yatırımcıların bunu stratejik alım fırsatı olarak görebilceğini, zira altının küresel büyümeye ve merkez bankalarının etkinliğinin sınırlarına ilişkin risklere yönelilk bir koruma sağladığını belirtti.

Fiyatların geçen hafta düşmesi ile birlikte, traderlar fiyatların yükseleceği beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısında Mayıs sonundan bu yana en hızlı düşüşü gerçekleştirdi. Altın vadeli kontratlarındaki net uzun pozisyon sayısı, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, yüzde 22 düşerek 205,176'ya indi.

Gümüş yüzde 1.4 yükselirken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.6 değer kazandı.

(13:45'te güncellendi)