Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Asya hisse senetleri, büyük petrol üreticilerinin üretimi kısma konusunda birlikte çalışacakları beklentilerimn enerji hisselerine alım getirmesi ve yendeki düşüşün ikinci güne taşınmasının Japonya hisselerini yükseltmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 09:06'da 140.70 seviyesine çıktı. Ham petrol, Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretimi sınırlamak için anlaşmaya varabileeği konusunda iyimserliğini yansıtması ve Rusya'nın da böyle bir anlaşmayı destekleyeceğini kaydetmesinin ardından bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. kıdemli stratejisti Toshihiko Matsuno, "Rusya'nın OPEC ile işbirliğine gitme konusunda istekliliğini göstermesi, petrol fiyatlarının ilerlemesi için bir kuyruk rüzgarı oluşturdu," dedi ve "Kısa vadede, bu durum petrol ve madencilik hisseleri için olumlu ve bu durum ayrıca piyasa beklentisinin de iyileşmesine sebep oldu. Clinton'ın başkanlık münazarasından üstün çıkması ile birlikte, piyasalar için negatif faktörler biraz azaldı" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, bir günlük tatilin ardından haftanın ilk iş gününde yüzde0.5 yükseldi. Yen dolar karşısında Pazartesi günü yüzde 0.7 zayıfladıktan sonra 103.83 seviyesinde işlem gördü. Japonya para birimi CUma günü dolar karşısında yüzde 1 yükselmişti.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1'den az düşerken, Samsung Electronics Co. hisseleri yüzde 4.1 geriledi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.