Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD hisse senetlerinin hayalkırıklığı yaratan kar rakamları ile düşmesi, artan volatilite be güçlenen yenin Japonya hisselerine baskı yaratmasının etkisiyle, kayıplarını dördüncü güne taşımaya yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 09:08'de 139.25'e gerilerken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 düştü. ABD'de Standrd & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve Alcoa Inc.'nin ABD kar sezonunu hayalkırıklığı yaratan bir rakamla başlatmasının ardından yüzde 1.2 ileson bir ayın en güçlü düşüşünü gerçekleştirdi. CBOE Volatlite Endeksi yüzde 15 sıçrayarak üç haftanın zirvesine çıktı. Emtia üreticileri, doların seyrini gösteren endeksim iki ayın ziresine çıkması ve madencilik sektörü şirketlerinin kar görünümünü olumsuz etkilemesi sonucu sert düştü.

Sydney'de CMC markets Asia Pacifik Ltd. baş piyasa analisti Ric Spooner, "Hisse senedi piyasaları, şirket karlarının ılımlı bir artış gösterdiği ve değerlemelerin göreceli olarak yüksek olduğu bir ortamda, faiz artırımına ilişkin beklentilerle birlikte daha sinirli bir hale geliyor," dedi ve "Yatırımcılar ayrıca Çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanakları öncesi de temkinli. Faiz görünümünün şu anda piyasalar için ne kadar kritik olduğu dikkate alındığında, piyasalar, Fed tutanaklarında bu yıl faiz artırımına gidilmesine ilişkin ne oranda bir destek olduğuna odaklanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Asya Pasifik hisse senetlerinde değerlemeler, gösterge endeksin Şubat ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 20'nin üzerinde artış göstermesiile birlikte, bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyelerine ulaştı.

ABD Hazine tahvilleri Salı günü, yatırımcıların Fed'in Eylül ayı toplantıl tutanaklarını beklemeleri ile birlikte, enflasyonun yükseleceği beklentileine bağlı olarak düştü ve 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Traderlar, iyi çıkan ABD verilerinin ekonominin daha yüksek faizlere dayanabileceğini göstermesi ile birlikte, Aralık ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 68 olarak görüyor. Bu olasılık Cuma günü yüzde 64 ve iki hafta önce yüzde 50 seviyelerindeydi.

Yen, dün yüzde 0.1 yükselmesinin ardından, Çarşamba günü yüzde 0.2 yükselerek dolar başına 103.32 seviyesine çıktı. Böylece ihracatçılar ve bankalar Topix Endeksi üzerinde en fazla aşağı baskı oluşturan gruplar oldu.

Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Endeks Salı günü, Samsung Electronics Co.'nun perakendecilerden Galaxy Note 7 akıllı telefonlarının satışlarını ve değişimlerini durdurmalarını istemesi sonrası sert bir düşüş yaşaması ve teknoloji hisselerine satış getirmesi ile yüzde 1.2 düştü. Samsun Çarşamba günü yüzde 3.1 düşerek kayıplarını genişletti.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.8 düşerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 kaybetti.