Advertisement

Japonya dışı Asya hisse senetleri, Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından güçlü doların emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturması ile düşüşünü üçüncü güne taşırken, zayıflayan yen Japon Topix Endeksi'ni destekledi.

Japonya hisseleri hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düşerek Hong Kong saati ile 448.07 seviyesine indi. Japonya'da Topix Endeksi, yenin Çarşamba günü yüzde 0.7 düşmesinin desteği ile yüzde 0.6 yükseldi. Ded'in dün açıklanan Eylül ayı toplantı tutanakları, birkaç politika yapıcının, beklenenden iyi çıkan ekonomik veriler e enflasyonun hız kazanacağına ilişkin endişelerin faiz artırımının yakın olduğu yolundaki beklentileri güçlendirmesinin ardından, faiz artırımının "göreceli olarak yakın bir zamanda" yapılması gerektiğini düşündüğünü gösterdi.

Boston'da Pioneer Investment Management Inc. stratejisti Paresh Upadhyaya, "Piyasa, nihayet ABD ekonpmisinde büyüme ivmesi olduğu konusunda daha fazla güven duyuyor," dedi ve "Tutanaklarda, kullanılan söylem 'göreceli olarak yakın zaman'a döndü. Bu durum, Aralık ayında faiz artırımını tercih ettiklerinin güçlü bir sinyali"şeklinde görüş bildirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 20-21 Eylül'de gerçekleştirdiği ve üç üyenin faiz artırımı yolunda muhalif kalmasına karşın faizin değiştirilmeme kararının alındığı toplantının tutanakları, kararın "kılpayı" alındığını gösterdi. Vadeli kontratlar, yıl sonuna kadar faiz artırımı olasılığının yüzde 68 olduğunu gösteriyor. Bu olasılık geçen ayın sonunda yüzde 59 seviyesindeydi. ABD'nin faiz artırımına gitmesi, bu ülke ile Japonya ve Avrupa'daki para politikalarının daha da farklılaşmasına neden olacak. Aralarında Toyota Motor Corp.'un da bulunduğu Japon ihracatçı şirketleri, yenin daha da gerilemesi ve karları desteklemesi ile birlikte yükseldi.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 düşerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, Samsung Electronics Co Ltd.'nin yüzde 1.8 yükselmesi ve son dört günde ilk çıkışını gerçekleştirmesi ile birlikte fazla değişmedi.