Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de özel sektör verisinin petrol stoklarının arttığını göstermesi ve OPEC içinde üyelerin üretim kısıntılarını nasıl paylaşacağı konusunda farklılıkların ortaya çıkmasının ardından, varil başına 50 doların altındaki düşüşünü daha da genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.3 düştükten sonra yüzde 1.1 daha geriledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 2.7 milyon varil arttı. OPEC'in üretimin kısılması yönünde taahhütte bulunmasına karşın, grubun son üretim tahminlerinin iki kilit üyenin ne kadar petrol üreteceği konusunda yarım milyon varillik fark olduğunu göstermesi ile birlikte, bireysel üretim hedefleri konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Çin'in ham petrol ithalatı Eylül ayında günlük 8.08 milyon varile yükseldi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntılarını uygulayabilme becerisine ilişkin spekülasyonla birlikte, varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. Rusya, bu ayın ilerleyen dönemlerinde Viyana'da üretim seviyelerinin belirlenmesine yönelik yol haritasının oluşturulması için OPEC ile "teknik görüş alışverişi" yapmak üzere bir araya gelmeye hazır olduğunu kaydetti. OPEC bu toplantıda, Venezuela ve Irak'ın ne kadar üreteceğine ilişkin anlaşmazlığı da çözmeye çalışacak. 

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Piyasa OPEC anlaşmasının mekaniğini, yani tam olarak nasıl işleyeceğini ve hangi ülkelerin üretim kısıntısına gideceğini görmek için bekliyor," dedi ve "Fiyatlar muhtemelen, ABD'de üretimin artma olasılığı dikkate alındığında, yeteri kadar yükselmiş durumda. 45 dolar civarına doğru bir geri çekilme olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 56 sent düşerek varil başına 49.62 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 49.64 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 61 sent düşerek 50.18 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altındaydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 47 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle varil başına 51.34 dolara kadar indi. Kontrat Çarşamba günü 60 sent düşerek 51.81 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü ile Aralık vadeli WTI arasındaki fark 1.26 dolar oldu.