Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD'de faiz artırımına gidileceğine ilişkin beklentilerin doları Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseltmesine karşın, artan yatırımcı ilgine ilişkin işaretlerin desteğiyle yükselişini ikinci güne taşıdı. Platin, Çarşamba günü ayı piyasasına girmesinina rdından yükseldi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselişle ons bşına 1,260.17 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:51'de 1,259.16 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 0.2 yükseldi.

Altın ABD'de borçlanma maliyetlerinin artacağına ilişkin beklentilerle bu yılki kazancının bir kısmını geri verirken, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) yatırımcılar, henüz satışa geçerek varlıklarını azaltmaya başlamadı. Fed'in, son toplantı tutanaklarındaki ipuçları ile birlikte, ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılabileceğine ilişkin işaretler göndermesine rağmen, altın ETF'lerindeki varlıklar 2,048.3 tona çıkarak Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur'da Phillip Futures Pte stratejisti Bryan Lum, "Aralık ayında faiz artırımı, dünkü Fed tutanaklarının da bu görüşü güçlendirmesi ile birlikte, artan bir şekilde mümkün hale geliyor," dedi ve "Ancak altın fiyatları, güçlenen dolara rağmen mevcut seviyelerde tutundu. Fiyatlardaki son düşüş muhtemelen tepki alımlarını çekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül ayı toplantısında, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), faiz değişikliğine gitmeme kararını, 3'e karşı yedi oyla aldı. Yatırımcılar, vadeli işlem verilerine göre, Aralık ayında faiz artırımı olasılığını üçte iki ve başkanlık seçiminden yaklaşık bir hafta önce düzenlenecek Kasım toplantısında ise yüzde 17 olarak görüuyor.

Ocak vadeli platin Nymex piyasasında yüzde 0.8 yükselerek ons başına 949.20 dolara çıktı. Çarşamba günü, en aktif kontrat Ağustos ayındaki zirvesinden yüzde 20'nin üzerinde düşerek kapandı ve ayı piyasası olarak tanımlanan duruma girdi.