Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de akaryakıt arzı ve New York vadeli petrol kontratlarında alım-satımı yapılan petrolün teslimat noktası stoklardaki düşüşün, ülke çapında petrol stoklarındaki artışı dengelemesi ile birlikte, üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Batı Teksas petrolü (WTI) fazla değişmedi ve haftayı yüzde 1.6 kazançla geçmeye yöneldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin Perşembe günü açıkladığı verilere göre, distile petrol ürünleri ve benzin arzı, rafinerilerin daha az ham petrol işlemesi ile birlikte düşerken, Cushing, Oklahoma'daki stoklar Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Ülke çapında petrol stokları ise 4.85 milypn varil ile beklenenden neredeyse iki kat daha fazla arttı.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kısıntılarını uygulayabilme becerisine ilişkin spekülasyonla birlikte, varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. Rusya, bu ayın ilerleyen dönemlerinde Viyana'da üretim seviyelerinin belirlenmesine yönelik yol haritasının oluşturulması için OPEC ile "teknik görüş alışverişi" yapmak üzere bir araya gelmeye hazır olduğunu kaydetti. OPEC bu toplantıda, bireysel üyelerin ne kadar üretmesi gerektiğine ilişkin anlaşmazlıkları çözmeye çalışacak. 

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "ABD'de talep durumu belki de piyasanın fiyatlamakta olduğundan biraz daha iyi," dedi ve "Petrol son dönemdeki işlem bandının üst sınırı yakınında dalgalanıyor görünüyor ve bir sonraki hareket muhtemelen yukarıdan ziyade aşağı yönde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli WTI, Nymex piyasasında, 14 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 11:25'te varil başına 50.58 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 26 sent yükselerek 50.44 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık iki katıydı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 4 sent düşerek varil başına 51.99 dolara indi. Fiyatlar Perşembe günü 2 2sent ya da yüzde 0.4 yükselerek 52.03 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.06 dolar primli seyretti.