Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yen, hedge fonlarının yukarı yönlü pozisyonlarını azaltmasıyla dolar karşısındaki kayıplarını korudu. Yatırımcılar, Fed faiz artırımına ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle birlikte, yende yukarı yönlü pozisyonlarında, Mayıs ayından bu yana görülen en sert azaltıma gitti.

Japon Yeni, Japonuya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın BOJ'un varlık alımlarını azaltmayacağını açıklamasıyla geçtiğimiz üç hafta içerisinde yüzde 3 değer kaybetmesinin ardından yatay seyretti. Başbakan Shinzo Abe'nin bir danışmanının üçüncü bütçe ilavesi ve para politikası ve maliye politikası arasında uyum çağrısında bulunması, yenin kayıplarında etkili olmuştu. Bloombrg Dolar Spot Endeksi, Fed'in 2016'da faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 66'ya tırmanması ve petrolün varil fiyatının 50 doların üzerinde seyretmesiyle, yedi ayın zirvesine geldi.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia kıdemli döbiz stratejisti Elias Haddad, “Dolar/yen'de uzun pozisyon aldık. Japonya hükümetinin mali genişlemesi ve emtia fiyatları vari fazlayı azaltıp yeni zayıflatacaktır” dedi.

Yen, Cuma günü yüzde 0.5 zayıflayarak 104.18 seviyesinden işlem görmesinin ardından, haftanın ilk işlem gününde Tokyo saatiyle 11:52'de 104.22'den alıcı buldu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.4 yükselmesinin ardından yatay seyretti.Gösterge, 13 Ekim'de Mart ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmanmıştı.