Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yuan dolar karşısında yeni dipler gördükçe, benzerlerine karşı güçlenmeye devam ediyor.

Bu durum, ihracattaki düşüşe bir son vermek ve 1990 yılından bu yana görülen en yavaş büyümesini gerçekleştiren Çin ekonomisini desteklemek isteyen politika yapıcılar için bir çıkmaz haline geliyor. Çin yuanı, ticaret ağırlıklı Döviz sepetine karşı geçtiğimiz hafta yüzde 0.6 değer yükselerek üç ayın en güçlü artışını gerçekleştirdi. Çin parası dolar karşısında ise yüzde 0.8 değer kaybederek altı yılın en düşük seviyesine geriledi. Yuan, euro ve Güney Kore Wonu'na karşı yüzde 0.7'nin üzerinde değer kazandı.

Çin ihracatının geçtiğimiz ay yüzde 10 gerilediğini işaret eden verinin ardından, zayıf yuan beklentileri güçlendi. Politika yapıcılar, yuanın dolar karşısında hızlı bir şekilde değer kaybetmesini sağlarken, geniş çaplı sermaye çıkışlarının önüne nasıl geçileceği konusunda kararsız.

Hong Kong'da Deutsche Bank AG stratejisti Perry Kojodjojo, “Şu anki güçlü dolar ortamı göz önünde bulundurulduğunda sepetin zayıfladıpı görmek zor. Günün sonunda ihracatçılarının para biriminden dolayı rekabetçi olmasını istiyorsanız, o zaman kuru zayıflatmanız gerekir. Fakat sorun şu ki sistematik risk oluşturabilir ve Çin Merkez Bankası (PBOC) bundan rahatsızlık duyabilir” şeklinde görüş bildirdi.