Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, özel sektörün açıkladığı veriye göre ABD'de petrol stoklarının düşmesi ve OPEC'in Rusya'nın arzın kısılmasına yönelik anlaşmada işbirliğine gideceğine olan güvenini tekrarlamasının ardın yükselişini ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.7 yükselmesinin ardından yüzde 1.3 kadar daha değer kazandı. Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 3.8 milyon varil düştü. Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin ise artış göstermesi bekleniyor. OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, Londra'daki bir konferansta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Rusya'nın üretimin kısılmasına ilişkin anlaşmadan geri çekilme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Kasın ayındaki resmi toplantısında, arzın kısılmasına yönelik anlaşmayı uygulayıp uygulamayamacağına ilişkin belirsizliklerden dolayı, varil başına 50 dolar civarında dalgalandı. OPEC'in oluşturacağı bir komite, bu ay bir araya gelerek,ülkelerin bireysel üretim miktarlarına iilişkin anlaşmazlıkları gidermeye çalışacak. Barkindo, Pazartesi günü Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile bir araya gelecek.

Sydney'de Fat prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasa, Kasım ayındaki OPEC toplantıaının yaklaşması ile birlikte, muhtemelen bu seviyelerde tutunacak," dedi ve "ABD'den çok fazla üretim geleceğini düşünmüyorum, bu yüzden durum şimdi OPEC'in kısıntısına bağlı. Piyasa fazlası, bir yıl öncesine göre çok daha yönetilebilir bir durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Perşembe günü vadesi dolacak Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 66 sent yükselerek varil başına 50.95 dolara akdar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:03'te 50.76 dolara geldi. Kontrat Salı günü 35 sent yükselerek 50.76 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 3 üzerindeydi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 67 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 52.35 dolara kadar çıktı. Kontrat Salı günü 16 sent tırmanarak 51.68 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.07 dolar primli işlem gördü.