Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Küresek tahviller, yatırımcıların gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının istisnai para politikalarını daha ne kadar sürdürebileceği konusunu yeniden değerlendirmeleri ile birlikte sert düştü.

Düşüşler dün Avrupa seansında başladı ve ABD'nin açılması ile birlikte derinleşti. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesinin etkisiyle Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. İngiltere tahvilleri ise, ekonominin üçüncü çeyrekte beklenenden daha fazla büyümesi ve bunun sonucu, İngiltere Merkez Bankası'nın Brexit'ten kaynaklanabilecek olası olumsuzlukları gidermek için faizi daha da düşürebileceği beklentilerinin zayıflaması sonucu kayıplarının bir kısmını geri aldı.

New York'ta Deutsche Bank AG'nin Özel Varlık Yönetimi birimi sabit getirili menkul kıymet işlemleri müdürü Gary Pollack, "Bu, daha iyi ekonomik büyüme ve para politikaları için değişen beklentilerinin bir kombinasyonu," dedi ve "Küresel merkez bankalarının para politikalarını daha da gevşeteceğine dair beklentilerin azalması ile birlikte küresel tahvil piyasalarında satış dalgası geldi. Şimdi uzun vadeli tahvil faizleri beklediğimiz kadar düşmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Tahviller, Bloomberg Barclays Küresel Toplam Endeksi'ne göre, Ekim ayında yüzde 2.5 düştü ve Eylül 2014'ten bu yana en kötü aylık performansına yöneldi. Fed, 2014 yılının Eylül ayında, ekonomideki güçlenme ile birlikte gösterge faiziçin tahminini yükseltmişti. Avrupa tahvilleri de Perşembe günkü satış dalgasını takip etti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programını bu yıl uzatacağına ilişkin spekülasyonun güçlenmesine karşın, yaklaşık beş ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan ya da 0.06 yüzde puanı yükselerek, Perşembe günü New York saati ile 17:00'de yüzde 1.85'e çıktı e 25 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.