Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Günlük 5.1 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip uluslararası Döviz piyasasında volatilite, traderların adaylar arasında iyice kızışan yarış ile birlikte ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını beklemeleri ve Fed'in bu yıl faiz artırımına hazırlanmasının etkisiyle yeniden yükseldi.

Küresel döviz volatilitesinin göstergesi, Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdam verisinin Mayıs ayından bu yana en düşük artışını göstermesinin ardından Cuma günü açıklanacak olan Ekim ayı tarım dışı istihdam verisi öncesi yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Belirsizlik, yen, ABD Hazine tahvilleri ve altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım getirirken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü beşinci güne taşıdı. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), geçen hafta yaptığı açıklamada, Hillary Clinton'ın özel bir e-posta sistemi kullandığı konusunda yeniden soruşturma başlattığını duyurdu.

Sydney'de Commonwealth of Australia kıdemli döviz stratejisti Elias Haddad, "Gelecek haftaki seçimler öncesi ABD'deki siyasi belirsizlik piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Seçim anketlerinin çoğu, Clinton'a yönelik e-posta soruşturmasının ardından, birkaç gün öncesine göre değişerek, yarışın başa baş hale geldiğini işaret ediyor. Kısa vadede bu durum, doların özellikle yen ve euro karşısında baskı altında kalmasına neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Singapur saati ile 10:00'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve düşüşünü beşinci güne taşıyarak Temmuz ayından bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

JPMorgan Chase & Co.'nun hazırladığı küresel döviz volatilite endeksi 10.37 ile 14 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington'da gerçekleştirdiği, iki gün süren ve Çarşamba günü sona eren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Komite, federal fonları faizinde (gösterge faiz) bir artış için zeminin güçlenmeye devam ettiği değerlendirmesinde bulundu, ancak, şu an için, hedeflere doğru devam eden ilerlemeye yönelik bazı ilave işaret görmek için biraz daha bekleme kararı aldı" dedi.

Vadeli kontratlar, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 78 aolarak görüyor. Bu olasılık, Fed toplantısından bir gün önce yüzde 68 seviyesindeydi.