Advertisement

Asya hisse senetleri, ABD hisselerindeki kayıpların derinleşmesi ve yatırımcıların gelecek hafta yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri öncesi endişelerinin artması ile birlikte, son iki ayda ilk kez üst üste ikinci haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 09:01'de 137.41 seviyesine geriledi ve bu hafta yüzde 0.9 düştü. ABD'de Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), yatırımcıların ABD ekonomisinin daha yüksek borçlanma maliyetleri ile başa çıkıp çıkamayacağını anlayabilmek için bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisini beklemeleri ile birlikte, Perşembe günü düşüşünü sekizinci güne taşıyarak 2008'den bu yana en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi.

Son seçim anketlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın hafif önünde görünen Demokrat aday Hillary Clinton, Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) geçen hafta dışişleri bakanlığı döneminde e-postaları için özel serber kullanmasından dolayı yeniden soruşturma açmasından dolayı güç kaybetmiş durumda. Küresel hisse senetleri, tahviller, Döviz ve emtiadaki fiyat volatilitesi beklentilerini ölçen Bank of America'nın endeksiyedi gün üst üste yükseldi ve Aralık 2013'ten bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi. Merkez bankalarının bu yıl teşvikleri azaltmaya hazırlanırken, İngiltere Merkez Bankası, bu yıl artık faiz indirimi beklemediğini kaydetti.

Londra'da CMC Markets Plc analisti Jasper Lawler, "Piyasalar siyasi belirsizliğe temkinli bir tutum takınarak tepki verdi," dedi ve "Yatırımcılar paniğe kapılmıyor, ancak hareketsizliğe yöneliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da Topix Endeksi, bir günlük tatilina rdından bugün yüzde 1.1 aşağıda. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi, düzeltme durumuna girdikten sonra yüzde 0.5 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yatay seyretti.