Advertisement

Asya hisse senetleri, küresel tahvil satış dalgasının yavaşlaması ve Japonya hisse senetlerinin Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ralli yapması ile birlikte, son dört günde ilk kez yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 09:05'te 134.75 seviyesine çıktı. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.1 sıçradı ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.2 tırmandı. Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesinin ardından ortaya çıkan sert dalgalanmaların durulması ile birlikte, ABD tahvilleri ve gelişen piyasa varlıklarında satış dalgası Salı günü durdu ve Dow Jones Endeksi yeni bir rekor zirve daha yaptı.

Asya hisse senedi piyasaları, Trump'ın şok seçim zaferinin ardından son bir haftada dalgalı bir seyir izledi. Gelişen ülke varlıkları, Trump'ın altyapı harcama planlarının enflasyonu destekleyeceği ve bunun sonucu Fed'in daha hızlı faiz artırımına gidebileceği beklentilerinin güçlenmesi ile sert satışlarla karşılaştı. Öte yandan, Japonya hisse senetleri, yenin değer kaybetmesi ve finans sektörü şirketlerinin karlarının yükselen faizden olumlu etkileneceği beklentisi ile ralli yaptı ve işlem hacimleri yükseldi.

Wellington'da Craigs Investment Partners özel varlık araştırma müdürü Mark Lister, "Piyasanın reflasyon (ekonominin para arzını artırma ya da vergileri düşürme yoluyla desteklenmesi) ve onun ne anlama geleceği ile ilgili çok heyecanlanmasından dolayı, hareketler biraz abartılı olmuş olabilir," dedi ve "Keskin ayarlamanın büyük bölümü şimdi artık geride kaldı ve bundan sonra, bu politika hareketlerinin somut işaretlerini görmek gerekecek" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya hisse senetleri beş gün art arda yükseldi ve Şubat ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 19 tırmandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.7'lik bir yükseliş gerçekleştirdi.