Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, İran'ın OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasına ilişkin iyimserlik işaretleri ve Irak'ın gelecek hafta Viyana'da yapılacak olan OPEC toplantısı öncesi grubun birliğini güçlendirmek için yeni öneriler sunacağını kaydetmesinin ardındna kazançlarını genişletti. 

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.3 yükseldikten sonra yüzde 1.3 daha tırmandı. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, İranlı Shana haber ajansında yayınlanan yorumlarına göre, üyelerin bir görüş birliğine varmasının "yüksek ihtimal" olduğunu söyledi. Wall Street Journal'ın Irak Petrol Bakanı Jabbar al-Luaibi'ye dayandırdığı haberinde, Irak'ın OPEC'in politikalarına uyumlu üçüretim kısıntısı önerisi sunacağını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Eylül ayında vardığı gayrıresmi üretim kısıntısı anlaşmasını 30 Kasım'daki toplantıda sonuçlandırmak için tekrar diplomatik çabalara başlaması ile birlikte, geçen hafta gördüğü iki ayın en düşük seviyesinden yükseldi. OPEC sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmaya çalışıyor, ancak İran'ın üretimi artırma taahhüdü ve Irak'ın IŞİD ile yürüttüğü savaştan dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istemesi anlaşmayı karmaşık bir hale getiriyor. 

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Piyasada bazı kimselerin, bu çabaların bir üretim kısıntısı ile sonuçlanabileceğine ikna oldukları oldukça açık," dedi ve "Anlaşmaya varılması durumunda bu anlaşmanın ihlal edilme potansiyeli oldukça yüksek, ancak bu sağlam bir haretket ve oldukça güçlü hacimlerle geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Pazartesi dolacak Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent yükselerek varil başına 46.29 dolara kadar çıktıktan sonra, Sydney saati ile 12:23'te 46.02 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 üzerindeydi. Daha aktif işlem gören 68 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek 47.04 dolara çıktı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 63 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek varil başına 47.49 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 46.86 dolardan kapandı ve haftayı yüzde 4.7 kazançla geçti. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 50 sent primli işlem gördü.