Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Brent petrolü, OPEC'in İran ve Irak'ı üretim kısıntısı planlarına katmakta başarısız olmasının ardından kazançlarını durdurdu ve varil başına 49 dolar civarında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, önceki üç seansta yüzde 5.7 arttıktan sonra, yüzde 0.2 geriledi. Viyana'daki ön görüşmeler, iki temsilciden alınan bilgiye göre, OPEC'in ikinci ve üçüncü en büyük üreticilerinin anlaşmaya katılmasını sonuçlandırmadan sona erdi ve konuyu 30 Kasım'daki toplantıda görüşülmeye bıraktı. ABD'de petrol stokları, özel sektörce açıklanan verilere göre, geçen hafta 1.28 milyon varil düştü. Bloomberg'in anketine göre, bu verinin 1 milyon varil artması bekleniyordu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin temsilcilerinin Viyana'da bir araya gelmesinden bir hafta önce, anlaşmaya varılamaması, Eylül sonunda ön anlaşması yapılan üretimi kısıtlama anlaşmasının uygulanamayabileceği beklentisini güçlendiriyor. Ön anlaşmaya göre, kollektif üretimin günlük 32.5 ila 33 milyon varile düşürülmesi şeklindeydi. OPEC Ekim ayında günlük 33.6 milyon varil petrol üretti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "OPEC içinde ve ayrıca Rusya gibi diğer önemli ortaklarla anlaşmaya varmanın zor olduğu gerçeği, bir grup insanın olumsuz etkilenmeye başlamasına neden oluyor," dedi ve "Piyasa şimdi tekrar düşünmek amacıyla mola verdi" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent düşerek, Singapur saati ile 11:21'de varil başına 49.03 dolara indi. Kontrat Salı günü yüzde 0.5 yükselişle 49.12 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Batı Teksas petrolüne (WTI) kıyasla 1.10 dolar primli işlem gördü.

Ocak vadeli WTI, Nymex piyasasında 10 sent düşerek varil başına 47.93 dolara geriledi. Fiyatlar Salı günü 21 sent düşerek 48.03 dolara geriledi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 28 altındaydı.