Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Traderlar, doları on yıldan uzun bir sürenin zirvesine taşıyan yükselişinin devam edip etmeyeceğine ilişkin ipuçları için gelecek hafta açıklanacak istihdam raporuna bakıyor olacak.

Doların önemli paralar karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, kazançlarını üçüncü haftaya taşıdı. Fed'in Aralık ayı toplantısında kısa vadeli faiz hedefini artıracağı ve "noktasal grafik" olarak bilinen uzun vadeli faiz oranı tahmini mevcut duruma uyarlayacağı yönündeki beklentiler, gösterge endeksin kazançlarında etkili oldu.

Toronto'da Bank of Nova Scotia baş Döviz stratejisti Shaun Osborne, "ABD Doları'nın gelecek birkaç haftadaki seyrine ilişkin kilit unsur Fed olacak" dedi. Aralık ayı faiz artırımının tarım dışı istihdam raporundan bağımsız olarak "kesin" olması gerketiğini belirten Osborne, "Verilecek mesaj ve noktasal grafikteki herhangi bir kayma önemli olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Osborne, Fed'in gelecek yıl üç kez faiz artırımına gitmesini ve doların daha fazla güç kazanmasını bekliyor. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bu ay yüzde 3.9 yükselirken endeksin 2016 yılındaki artışı yüzde 1.8 oldu. ABD Doları Kasım ayında euro karşısında yüzde 3.5 değer kazanarak 1.0593 seviyesine yükselirken, yen karşısında yüzde 7.3 yükseldi ve 113.06 seviyesine tırmandı.

Diğer yandan dolardaki hareketlerin aşırı sert veya aşırı hızlı olup olmadığına ilişkin bir gösterge dolardaki yükselişin "çok fazla" olabileceğini işaret ediyor. 14 günlük RSI göstergesi 10 Kasım'dan bu yana, olaıs bir yön değiştirmenin sinyalini veren 70 seviyesinin üzerine tırmandı.