Advertisement

Asya hisse senetleri, Tokyo Borsası hisselerinin 12 günlük yükselişin ardından dalgalı hareket etmesi ve yatırımcıların OPEC toplantısı öncesi temkinli davranmaları ile birlikte karışık seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:22'de 136.63 seviyesine çıktı. Endekste neredeyse eşit sayıda hisse senedi yükseldi ve düştü. Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi Salı günü, OPEC görüşmelerine ilişkin kötümserliğin Donald Trump'ın sürpriz bir şekilde ABD başkanlığına seçilmesi ile tetiklenen emtia rallisini durdurması ile birlikte, üç gün süren yükselişini sonlandırdı. Yatırımcılar ayrıca Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisini ve haftasonu İtalya'da yapılacak olan anayasa referandumunu da yakından izliyor. Japonya hisse senetleri, Topix Endeksi'ni Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye getiren ralliyi durdurdu.

Yatırımcılar, Trump'ın seçim zaferinin harcamaların artacağı ve faizin artırılacağı beklentilerini yükseltmesi ile birlikte küresel hisse senetlerinin Temmuz ayından bu yana en iyi performansını göstermesinin ardından Kasım ayında görülen kazançlarının bir kısmını geri verdi. ABD'de dün açıklanan veri, ekonominin üçüncü çeyrekte ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösterdi. ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.2 genişledi ve bu son iki yılın en hızlı büyümesini işaret ediyor.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Ltd. baş piyasa analisti Ric Spooner, "İvme azalmaya devam ediyor," dedi ve "Traderlar için şimdi kritik soru, bunun ABD seçimleri sonrası gelişen trendin dahilinde sadece bir mola mı olduğu yoksa daha önemli bir düzeltmenin mi başladığı şeklinde. Bu sorunun yanıtı muhtemelen haftasonu İtalya'da yapılacak referandumun ve OPEC toplantısının sonuçlarına bağlı olacak. Piyasalar bu her iki olay için de bir miktar olumsuzluğu fiyatlıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kore'de Kospi Endeksi, son siyasi gelişmelerin ardınan Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifa konusunda istekli olduğunu açıklamasının ardından yüzde 0.1 yükseldi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.1'den az yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 0.3 yükseldikten ve yüzde 0.1 düştükten sonra fazla değişmedi.