Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:05'te güncellendi)

Petrol, OPEC ve diğer üretici ülkelerin koordineli bir şekilde üretimi kısma kararı almasının ardından, dikkatlerin ABD petrol stok ve üretim verilerine çevrilmesi ile birlikte, Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Suudi Arabistan'ın anlaşmaya varılandan daha fazla üretim kısıntısına gideceğini açıklaması ve diğer OPEC dışı ülkelerin arz kısıntısı konusunda Rusya'ya katılma tahhüdünde bulunmasının ardından Pazartesi günü yüzde 2.6 artış göstermesi sonrası yüzde 0.2 geriledi. ABD'de petrol stoklarının geçen hafta 1.5 milyon varil düşmesi ve düşüşünü dördüncü haftaya taşıması bekleniyor. Böylelikle mevsimsel olarak 30 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde seyreden toplam stoklar azalmış olacak.

ABD petrol vadeli kontratları, OPEC üyelerinin 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretim kısıntısı kararı almasından bu yana yaklaşık yüzde 17 yükseldi. OPEC'in 2014 yılında istediği kadar üretme kararı almasına öncülük eden Suudi Arabistan, piyasanın kontrolünü tekrar almaya yönelik çabalara da öncülük ediyor. Haftasonu Viyana'da OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında varılan anlaşma, küresel petrol üretiminin yüzde 60'ını üreten ülkeleri kapsıyor.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Tekrar üretime dönülmesi ve anlaşmaya uyulmama risklerinden dolayı, petrolde sürdürülebilir bir ralli zor," dedi ve "Fiyatların 55-60 dolar arasında kaldığı bir ortamda, piyasaya bolmiktarda arz dönecek ve bu yüzde fiyatlarda hızlı bir yükseliş görülmedi" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrol (WTI), Nymex piyasasında, 8 sent düşerek Hong Kong saati ile 14:55'te varil başına 52.75 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.33 dolar yükselerek 52.83 dolardan kapandı ve üç günlük kazancını yüzde 6.2'ye çıkardı. Toplam işlem hacmi 100 günlüük ortalamanın yaklaşık yüzde 12 üzerinde.

Şubat vadeli Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 3 sent düşerek varil başına 55.66 dolara ind. Kontrat Pazartesi günü 1.36 dolar yükselerek 55.69 dolardan kapandı ve 22 Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.91 dolar primli işlem gördü.

(11:05'te güncellendi)