Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(10:50'de güncellendi)

Altın, yatırımcıların bu haftaki toplantıda Fed'in bu yılın ilk faiz artırımına hazırlanmaları ile birlikte 10 ayın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 15:05'te ons başına 1,161.45 dolara geriledi. Metal Pazartesi günü 1,151.44 dolar iile 5 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Morgan Stanley analistleri, bugünkü raporlarında, "Şimd, altın yatırımcıları yaklaşan Fed toplantısına odaklandı," dedi ve "Fed'in faiz artırımı beklentisinin satın alınması ile birlikte, muhtemelen kısa vadeli yönlendireici faktörler Donald Trump'ın ekonomiyi desteklemeye yönelik planları ile ilgili olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Morgan Stanley analistleri ayrıca, "Eğer Trump, büyük lçüde beklendiği üzere, 2017'de kısa vadede, detaylı, miktarı belirlenmiş ve uygun biçimde fonlanan bir altyapı programı sunarsa, bu durum altınıa yönelik yatırım büyümesi ve fiyatı üzerinde orta vadeli br yük oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group analistleri, bugünkü raporlarında, "Altın, yüksek tahvil faizleri ve güçlü hisse senedi piyasalarının yatırımcı talebini azaltması ile birlikte, başını suyun üzerinde tutmakta zorluk çekiyor," dedi ve "Fed'in bu haftaki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığının artması ile birlikte, yatırımcılar altın boşaltmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli işlem traderları, Fed'in 13-14 Aralık'taki toplantısında faiz artırımını yüzde 100 olasılıkla fiyatlıyor ve Haziran ayına kadar ilave bir faiz artırımı olasılığını üçte iki olarak öngörüyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.6 düştükten sonra yatay seyretti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları düşüşünü 22'nci güne taşıdı ve Mayıs 2013'ten bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi.

Varlıklar Pazartesi günü 3.5 ton düşüşle 1,831.7 tona inerek Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek 264.92 yuanda kaldı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda Haziran vadeli altın kontratları yüzde 0.1 yükselerek gram başına 268.25 yuana çıkarken, Haziran vadeli gümüş yüzde 0.7 artışla kilogram başına 4,273 yuana ulaştı.

Uluslararası piyasalarda, spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 17.0742 dolarda kalırken, platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 928.98 dolara indi ve palladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 726.12 dolara çıktı.

(10:50'de güncellendi)