Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Çin Yuanı, bu hafta hem ABD Doları hem de ticaret ağırlıklı dolar endeksi karşısında değer kazandı. Politika yapıcıların yerel parayı desteklediği yönündeki spekülasyon, yuanın yükselişinde etkili oldu.

Çin Merkez Bankası (PBOC), doların gücünü işaret eden gösterge yüzde 0.2 yükselirken yuanın günlük fiksingini geçtiğimiz dört gün içerisinde yüzde 0.1 artırdı. Bu durum, Çin'de işlem gören yuanın günlük hareketlerinin -destek sinyalinden ayrı olarak- referans yuan kurunun her iki tarafında da yüzde 2 ile sınırlı olmasıyla, kayıpları sınırladı. PBOC araştırma biriminde baş ekonomist olan Ma Jun, Perşembe günkü açıklamasında para otoritesinin pariteye ilişkin beklentilere yol göstermek üzere çabalarını artırdığın belirtti.

Yuan 13 para birimini içeren endeks karşısında ardı ardına altı gün yükselerek, traderların aşağı yönlğ pozisyonlarını artırmalarına karşın, yaklaşık beş ayın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Dolar/yuan paritesi, Çin'de giderek hızlanan sermaye çıkışları, ABD faiz artırımına ilişkin beklentilerin artması ve volatil iç piyasaların baskısı altında bulunuyor. Bu yıl yirmi yılın en sert düşüşünü gerçekleştiren yuanın kayıpları, stratejistlere göre gelecek ay yeniden belirlenecek yıllık yabancı para çevirme kotasının etkisiyle hızlanabilir.

Hong Kong'da Bank of East Asia Ltd. Döviz analisti Kenix Lai, “Çin'in niyeti çok net: Yuanın kayıplarını sınırlamak istiyor ve yuanın hem sepet hem de dolar karşısında düşmesini istemiyor. Sepet istikrarını sürdürecek fakat yakın vadede çok güçlü olmayacaktır, çünkü Çin'in ekonomi hala zayıfken böyle bir güce ihtiyacı yok” şeklinde görüş bildirdi.