Advertisement

Asya hisse sentleri, güçlü yen ile birlikte Japonya hisselerinin son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin etkisiyle geriledi. Ham petrol Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinden düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle Hong Kong saati ile 11:18'de 134.38 seviyesine inerken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1 ile bölgedeki en güçlü düşüşü yaptı. ABD hisse senetleri beklenenden kötü çıkan askıda konut satışları verisinin etkisiyle geriledi. İşlem hacmi, Noel tatilinin ardından, hafta başında düşük seyrettikten sonra yükselmeye başladı ve son 3 ayın ortalamasının yüzde 80 altına geldi.

Hong Kong'd Macquarie Bank Ltd. Asya Strateji müdürü Viktor Shvets, Bloomberg Television'a verdiği mülakatta, hisse senetlerinde son dönemde görülen ralliye neyin sebep olduğuna ilişkin soru üzerine, "İlerleyen dönemlerde reflasyon (ekonomiyi para arzını artırarak ya da vergileri düşürerek destekleme) ihtimali var," dedi ve "Düşündüğüm tek şey, doları muhtemelen, zayıf değil güçlü olacağı" şeklinde görüş belirtti.

Özet

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Hong Kong'da Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 ve Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Hükümet büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.6'ya düşürdü.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksş yüzde 0.1 düşerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzd e0.2, Singapur'da Straits Times Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Malezya ve Endonezya'nın gösterge endeksleri sırasla yüzde 0.1 ve yüzde 0.6 yükselirken, Filipin Borsası endeksi iki gnlük kazancını durdurarak yüzde 0.6 düştü.