Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektörün açıkladığı verilerim ABD'de petrol stoklarının arttığını buna bağlı oalrak arz fazlasının daha da genişlediğini göstermesinin ardından, Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışından geri çekildi. 

Vadeli petrol kontratları New York'ta, yaklaşık yedi yılın en uzun yükseliş dönemi olan sekiz günlük yüzde 6.2'lik yükselişin ardından yüzde 1.1 kadar düştü. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ABD'de ham petrols tokları geçen hafta 4.2 milyon varil arttı. Perşembe günü açıklanacak olan resmi petrols tok verisinin ise düşüş göstermesi bekleniyor. OPEC ve diğer 11 üretici ülke Ocak ayından itibaren üretim kısıtnısına başlayacak.

Petrol, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) geçen ay sekiz yıl sonra ilk kez üretimi düşürme konusunda anlaşmaya varmasından bu yana varil başına 50 dolar seviyesinin civarında ya da üzerinde seyretti. Irak Petrol bakanı Jabbar al-Luaibi, Kuveyt'te devlete ait Kuna haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkesinin Ocak ayından itibaren üretimi günlük 210,000 varile kadar kısma taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Petrol için kısa vadeli risk, bu akşam açıklanacak olan ABD petrol stok verisi ve bu verinin özel sektör verisi ile benzer çıkıp çıkmayacağı", dedi ve "Batı Teksas petrolü için, 55 dolar olabildiğince iyi bir fiyat. Bu seviyenin üzerine çıkılırsa, arz taraflı hızlanan bir tepki bekleyeceğim" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 60 sent düşerek varil başına 53.46 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 12:06'da 53.84 dolara geldi. Kontrat Çarşamba günü 16 sent yükselerek yaklaşık 18 ayın zirvesi olan 54.06 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı. Fiyatlar bu yıl yüzde 45 yükseldi.

Perşembe günü vadesi dolacak Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 4 sent yükselerek varil başına 56.26 dolara çıktı. Fiyatlar bu yıl yüzde 51 arttı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.42 dolar primli işlem gördü. Daha aktif işlem gören Mart vadeli kontrat fazla değişmeyerek 56.94 dolarda kaldı.