Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC ve diğer büyük üretici ülkelerin piyasaya istikrar kazandırmak ve küresel stokları azaltmak için gelecek ay başlayacakları arz kısıntısı öncesi, son üç yılda ilk yıllık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli kontratllar New York'ta, Perşembe günü ABD'de petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde üst üste ikinci haftada da yükselmesi ile birlikte yüzde 0.5 düşerek sekiz gün süren yükselişini durdurmasının ardından fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 614,000 varil arttı. Bu Ocak ayından bu yana en düşük yükselişi işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre stokların 1.5 milyon varil düşmesi bekleniyordu Özel sektörün açıkladığı verilere göre stoklar 4.2 milyon varil artış göstermişti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve grup dışı 11 üretici ülkenin arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. ABD'de, ham petrol stokları, EIA'nın 1982'den bu yana derlediği haftalık verilere göre, 30 yılı aşkın sürenin mevsimsel olarak en yüksek seviyesinde seyrediyor.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 15 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:41'de varil başına 53.92 dolaa çıktı. Kontrat Perşembe günü 29 sent düşerek 53.77 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 altındaydı. Fiyatlar bu ay yüzde 9.1 ve bu yıl yüzde 46 arttı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent yükselerek varil başına 56.91 dolara çıktı. Şubat kontratı Perşembe günü 8 sent düşerek 56.14 dolardan vadesini doldurdu. En yakın vadeli kontrat bu yıl yüzde 53 arttı. Küresel gösterge Brent petrolü ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.04 dolar primli işlem gördü.