Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı stok verisinin düşüş göstermesi ve OPEC'in üretiminin grup ve diğer üreticilerin bu yıl üretim kısıntılarını uygulamaya koymadan önce düşmeye başlamasının ardından kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 1.8 tırmandıktan sonra fazla değişmedi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 7.43 milyon varil azaldı. Perşembe günü açıklanacak rsmi petrol stok verisinin de düşüş göstermesi bekleniyor. Bloomberg'in anketine göre, OPEC'in üretimi Aralık ayında Nijerya'daki sorunlardan dolayı günlük 310,000 varil düştü. Bu veriler, 30 Kasım'da üyeliğini askıya alan Endonezya'yı içermiyor.

Petrol geçen yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve grup dışı diğer 11 üretici ülkenin üretimi kısma yönünde anlaşmaya varması ile birlikte, 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirdi. OPEC üyesi Kuveyt anlaşmanın başladığı 1 Ocak'tan itibaren üretimini günlük 130,000 varil kısarken, Umman üretimini bu ay günlük 45,000 varil düşürüyor.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Yeniden dengelenme hikayesi dikkatleri üzerinde topluyor," dedi ve "Geçen yıl anlaşmaya varılan üretim kısıntılarının gerçekten uygulanıp uygulanmayacağını görmek için zamana ihtiyaç var" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:02'de varil başına 53.20 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 65 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 93 sent yükselerek 53.26 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 45 arttı ve 2013'ten bu yene ilk kez yıllık nazda yükseldi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 10 sent düşerek varil başına 56.36 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 99 sent ya da yüzde 1.8 yükselerek 56.46 dolardan kapandı. Fiyatlar 2016'da yüzde 52 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.21 dolar primli işlem gördü.