Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de artan aktif petrol kuyusu sayısının, aralarında Suudi Arabistan'ın da olduğu OPEC üyelerinin petrol piyasasına istikrar kazandırmak için anlaşmaya varılan üretim kısıntısına uyduğuna ilişkin işaretleri dengelemesi ile birlikte yükselişini varil başına 54 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta önceki üç seansta yüzde 3.2 yükseldikten sonra yüzde 0.6 kadar geriledi. Baker Hughes Inc.'ye göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı üst üste 10'uncu hafta da artarak son bir yılın en yüksek seviyesine tırmandı. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Kuveyt'in resmi haber ajansına verdiği mülakatta, arzda kısıntıya giden OPEC üyeleri arasında Suudi Arabistan'ın yer aldığını kaydetti.

Petrol geçen yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve topluluk dışı 11 ülkenin, küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla 1 Ocak'tan itibaren üretimi kısma konusunda anlaşmaya varması ile birlikte, 2009'dan bu yana en büyük kazancını gerçekleştirdi. Kuveyt, Irak ve Umman gibi petrol üreticileri üretimi düşürmeye başladıklarını kaydederken, aralarında anlaşmadan muaf tutulan Libya'nın da bulunduğu bazı ülkelerin hacimlerindeki artış diğer ülkeler üzerinde baskı yaratabilir.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Petrol piyasası geçici bir denge buldu ve şu anda bu seviye civarına yerleşmiş görünüyor," dedi ve "OPEC'in üretim kısıntılarına gittiği konusunda sözlü işaretler var ve bu durum piyasayı güçlü tutmak için yeterli"şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent düşüşle varil başına 53.66 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 10:51'de 53.79 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 69 altındaydı. Kontrat Cuma günü 23 sent yükselerek 53.99 dolardan kapandı ve dört hafta üst üste yukarı yönde hareket etti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 29 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 56.81 dolara kadar indi. Küresel gösterge Brent petrolü Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.28 dolar primli işlem gördü.