Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de düşüş göstermesi beklenen haftalık petrol stok verisi öncesi, OPEC ve diğer üreticilerin küresel arz fazlasıı azaltmak için üretimi düşürmeye devam etmesi ile birlikte, varil başına 52 doların üzerinde tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü Cuma kapanışına göre yüzde 0.2 arttıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin Perşembe günü açıklayacağı petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre geçen hafta 1 milyon varil düşmesi bekleniyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı, talebin beklenmedik bir şekilde güçlenmesi ve OPEC'in Körfez üyeleri ve Rusya'nın taahhüt ettiklerinden fazla üretim kısıntısına gitmeleri ile birlikte piyasanın yeniden dengelenmekte olduğunu kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve diğer 11 üretici ülkenin geçen yıl arzı azaltmak için üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasının ardından değer kazandı, ancak varil başına 55 doların üzerine çıkan ralli, yükselen fiyatların daha fazla üretime neden olabileceği endişesi ile kısa ömürlü oldu. Suudi Arabistan'da Rusya'ya üreticileri üretim kısıntısılarını uygulamakta olduklarını kaydederken, ABD'de kaya petrolü üretiminin gelecek ay Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Petrol varil başına 50 ila 55 dolar arasına sıkışmış durumda," dedi ve "Piyasa ABD'deki kaya petrolü üretimini ve üretimin artma ihtimalini değerlendiriyor. OPEC taahhüt ettiği üretim kısıntısını uygulamakta olduğunu ve önümüzdeki altı ay boyunca buna uyacaklarını göstermek istiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 08:34'te varil başına 52.51 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 85 altında. Kontrat Salı günü 11 sent yükselerek 52.48 dolardan kapandı. ABD'de Pazartesi günü Martin Luther King Jr. Günü tatili nedeniyle işlem yapılmadı. Fiyatlar Aralık ayının başından bu yana ortalama 52 dolar civarında seyretti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent ya da yüzde 0.7 düşüşle varil başına 55.47 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.21 dolar primli seyretti.