Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC ve diğer üretici ülkeler üretim kısıntılarına ilişkin taahhütlerini yerine getirip getirmediklerini izleme konusunda anlaşmaya varırken, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının 2013'ten bu yana en hızlı artışını göstermesi ile birlikte iki günlük kazancını korudu.

Mart vadeli petrol kontratları New York'ta, en yakın vadeli petrol kontratının önceki iki günde yüzde 2.6 artmasının ardından yüzde 0.1 yükseldi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak'a göre, Kuveyt ve Rusya'dan bakanları da içeren beş üyeli izleme komitesi, üretim kısıntılarına ilişkin taahhütlere uyulup uyulmadığını izlemek için üreticiler ve dışarıdan kaynaklar tarafından sunulan verileri inceleyecek. Baker Hughes Inc.'nin açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 29 artarak 551 ile Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin geçen küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma konusunda anlaşmaya varmasının ardından varil başına 50 dolar üzerinde tutundu. Suudi Arabistan, üretici ülkelerin halihazırda üretimi günlük 1.5 milyon varil ya da 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe giren toplam taahhüt miktarının yüzde 80'den fazlası kadar düşürdüğünü kaydederken, Uluslararası Enerji Ajansı, fiyatlardaki yükselişle birlikte ABD'de kaya petrolü üretiminin artacağı tahmininde bulundu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "OPEC işbirliği konusunda çok fazla iyimserlik var," dedi ve "Fiyatlar işlem aralığının üst sınırı yakınında, 55 doların hafif üzerinde bir zirve fiyatlardaki yükselişi sınırlayacak. ABD üretiminde artış için halen oldukça fazla potansiyel var" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 6 sent yükselerek Hong Kong saati ile 09:44'te varil başına 53.28 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 62 altındaydı. Cuma günü vadesi dolarn Şubat vadeli petrol kontratı 1.05 dolar yükselerek 52.42 dolardan kapandı. En yakın vadeli kontratların Aralık ayından bu yana fiyat ortalaması varil başına 52 dolar civarında.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 4 sent yükselerek varil başına 55.53 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü yüzde 2.5 yükselerek 55.49 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.26 dolar primli işlem gördü.