Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, Goldman Sachs Group Inc.'nin ABD'nin petrol stoklarındaki artışın küresel piyasanın, OPEC'in üretim kısıntıları ile birlikte, bu yılın ilk yarısında açık vereceği yolundaki görüşünü değiştirmediğini kaydetmesnn ardından varil başına 52 doların üzerinde kazançlarını korudu.

Vadeli peetrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.3 daha tırmandı. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol stokları geçen hafta 13.8 milyon varil ile tarihinin ikinci en büyük artışını gerçekleştirdi. Goldman, değerlendirme notunda, OPEC ve diğer üreticilerin arz kısıntıları ile birlikte, Mart ayından itibaren, ABD stoklarının artışını durduracağını ve düşmeye başlayacağını ve denizaşırı alımların alımların yavaşlayacağını kaydetti.

Petrol , 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke arasında imzalanan üretimi kısmaya yönelik anlaşmadan beri varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. ABD'li üreticiler, güçlenen fiyatların avantajından yararlanmak için üretimi ve aktif sondaj kuyusu sayısını artırabilir. Fiyatlar, Uluslararası Enerji Ajansı ve OPEC'in sırasıyla Cuma ve Pazartesi açıkladıkları ve üretim kısıntıları sonrası ilk güncellemeleri içeren verilerin piyasaları etkilemesi ile birlikte dalgalandı.

Aralarında Damien Courvalin'in de bulunduğu Goldman analistleri, "ABD stoklarında son dönemde görülen artışlar stoklarda kademeli olarak düşüş olacağı şeklindeki görüşümüzü değiştirmedi. Zira dünyanın diğer kısmı sıkışıklık işaretleri gösteriyor," dedi ve "Şimdiye dek taahhüt edilen üretim kısıntılarına yüksek oranda uyulması ile birlikte, piyasadaki durum Mart ayından itibaren tersine dönecek" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:13'te varil başına 52.50 dolara çıktıç Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 20 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 17 sent yükselerek 52.34 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay ortalama  52.61 dolar seviyesindeydi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 17 sent yükselerek varil başına 55.29 dolaraçıktı. Kontrat Çarşamba günü 7 sent yükselerek 55.12 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.23 dolar primli seyretti.