Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin ham petrol stoklarının arttığını ve zaten yüksek olan toplam stokları daha da artırdığını göstermesinin ardından kazançlarını varil başına 53 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.4 kadar düştü ve Salı günkü yüzde 0.5'lik kazancının büyük kısmını geri verdi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, petrol stokları geçen hafta 9.94 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi stok verilerinin de artarak yükselişini altıncı haftaya taşıması bekleniyor. Sektör danışmanlık şirketi IHS Markit Ltd.'nin başkan yardımcısı Daniel Yergin, petrol fiyatlarının bu yıl 50 dolar ile 60 dolar arasında dalgalanacağını kaydetti.

Petrol, petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin 1 OCak'tan itibaren üretimi kısmaya başlaması ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. OPEC'in Pazartesi günü açıklanan raporuna göre, Suudi Arabistan OPEC'e üretiminde son sekiz yılın en büyük kısıntısını yaptığını söylerken, Goldman Sachs Group Inc., piyasanın bu yılın ilk yarısında açık durumuna geçeceği tahmininde bulundu.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Petrol piyasasında güç mücadelesi var," dedi ve "OPEC ve diğer üreticilerin kısıntıları olmasaydı, fiyatlar önemli ölçüde düşebilirdi. Yükselen ABD stokları ve artan aktif petrol sondaj kuyusu sayısı ise fiyatların yeniden 56 dolara tırmanmasını önlüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 23 sent düşüşle varil başına 52.97 dolara kadar düştükten sonra Hong Kong saati ile 09:29'da 52.99 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 57 altındaydı. Kontrat Salı günü 27 sent yükselerek 53.20 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 20 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 55.77 dolara geriledi. Kontrat Salı günü 38 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek 55.97 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.29 dolar primli seyretti.